Verduurzamen in Beerendrecht

Deel 1 van 3

Isolatie van uw huis

Door Wim Nagtegaal

Met dit verhaal wil ik mijn verduurzamingsavontuur met jullie delen. Mijn achtergrond is in de techniek en ICT. Het zou dus kunnen dat er af en toe wat techniek voorbijkomt. Maar verduurzaming heeft ook wel het een en ander met techniek te maken.
Hopelijk is dit voor jullie een inspiratie om ook over verduurzaming na te denken. Uiteindelijk moeten we allemaal een keer ‘van het gas af’. Hoe dat allemaal gaat gebeuren is nog onduidelijk. Een goede start is om eens te kijken of we zuiniger kunnen stoken en op die manier het gasverbruik en dus ook de CO2 uitstoot verminderen.

Het begint bij isoleren, isoleren en nog eens isoleren! En vergeet vooral je eigen gedrag niet, denk aan verstandig stoken, geen deuren nodeloos open laten staan etc.….
Als er vragen zijn hoor ik het graag. Ook als bewoners in Beerendrecht bijvoorbeeld overwegen een warmtepomp te gebruiken of andere duurzame energie ideeën (gaan) gebruiken, zou ik leuk vinden om in contact te komen en informatie uit te wisselen.

Isoleren

We wonen sinds januari 2003 in een dwarskapwoning uit 1991 in de wijk Beerendrecht. We zijn 2e eigenaar en wonen er naar volle tevredenheid. Qua isolatie zou de woning moeten voldoen aan de toen geldende regels. De ramen hebben dubbel glas van de eerste generatie, dus geen HR of zo. En niet in alle ramen is het glas ook even dik, wat dus niet goed is voor de isolatie. Naar mijn idee is bij de bouw het minimale geïnstalleerd om aan de eisen te voldoen en niet meer dan dat. Als je ’s winters op de bank zit voor een groot raam voel je toch wel de kou van het raam komen. Na me een beetje in de materie verdiept te hebben kwam ik het volgende grafiekje tegen:

Dit wil in ons geval zeggen dat, als het buiten 0ºC is en binnen 20ºC het bij het raam 13ºC is. Dit verklaart de kou vanaf het raam wel. Als we dan zien dat het met HR+++ glas maar terugzakt tot 18,5ºC dan zet dat je dat toch wel aan het denken!
Onderzoek met een warmtebeeldcamera bevestigde dat ook:

Je ziet duidelijk dat de ramen qua temperatuur afsteken ten opzichte van de muren, oftewel een enorm warmteverlies door de ramen.

Omdat HR+++ glas veel dikker is dan gewoon HR glas past dat niet in bestaande kozijnen, dus alleen glas vervangen kan niet. De kozijnen moeten ook worden vervangen. Na uitgebreid onderzoek besloten we om kunststof kozijnen met HR+++ glas te kiezen. We hebben gekozen voor een goede kwaliteit en een betrouwbare installateur. Een vriend had goede ervaringen met het door ons gekozen bedrijf. Voor het vergelijk ook nog bij een andere aanbieder gekeken. Uiteindelijk alsnog in zee gegaan met het eerste bedrijf en in juni 2019 voor een goede prijs alle ramen en de schuifpui laten vervangen door kunststof kozijnen met HR+++ glas. We hadden nog een meevaller want de gemeente had een subsidieregeling waar we gebruik van konden maken.

We zijn erg tevreden met het nieuwe glas. De voordelen zijn: geen kou meer, meer geluidsisolatie en weer werkende ventilatieroosters. Omdat we voor draai-kiep kozen hebben we ook minder last van inregenen als de ramen op de kiepstand staan. Het plaatsen en gebruiken van horren is ook makkelijker omdat het hor kan blijven zitten als we het raam wil openen of sluiten. Ook zijn de ramen makkelijk zelf aan de buitenkant schoon te maken omdat ze naar binnen open gaan.
Nadelen zijn er ook: ’s morgens, als het buiten koud is, kan er condens komen aan de buitenkant van het raam. Dit gaat vanzelf weer weg. Omdat de ramen naar binnen opengaan is het plaatsen van zonwering en raambekleding aan de binnenkant lastiger. Maar daar zijn ook betaalbare oplossingen voor te vinden. Om een goed beeld van het effect te krijgen hebben we de warmtebeeldcamera weer gebruikt en het verschil is duidelijk te zien:

Het temperatuurverschil is veel kleiner geworden. Dit moet een aardige besparing in de stookkosten opleveren. Met behulp van de site www.mindergas.nl kan je het gasverbruik bijhouden en corrigeren voor graaddagen want er wordt rekening gehouden met de buitentemperatuur:

(de grafiek geeft het gemiddelde van de afgelopen 365 dagen)

(de grafiek geeft het gemiddelde van de afgelopen 365 dagen)

Eind 2017 hebben we de CV-ketel van 15 jaar oud vervangen door een nieuwe extra zuinige ketel en dan zie je in de grafiek gelijk een daling. En na medio 2019 zie je de grafiek weer verder zakken door de energiebesparing van het nieuwe glas.


Wordt vervolgd……….

2 gedachten over “Verduurzamen in Beerendrecht”

  1. Interessant en leuk artikel over vervanging kozijnen en glas! Door welke partij heb je dit laten uitvoeren?

    • We hebben de kozijnen laten vervangen door Voku te Mijdrecht. Het merk van de kozijnen is Weru en de schuifpui is van Schmidt (ook geleverd door Voku). Weru heeft ook wel schuifpuien maar de Schmidt had onze voorkeur. Let er vooral op dat met triple glas het bewegende deel wel zwaar wordt en dat hij dan nog makkelijk te openen is en bij Schmidt is dat zeker het geval. Erg tevreden mee.

      Nog even vraagje uit pure interesse, woon je ook in Beerendrecht?

Reacties zijn gesloten.