Alphen aan den Rijn is een van de enkele gemeentes die meedoet aan het invoeren van zero-emissiezones. Dit houdt in dat per juli 2026 ondernemers alleen met uitstootvrije bestelauto’s en vrachtwagens onze stad en dus ook onze buurt in mogen.
Volgens de overheid
De overheid geeft aan dat het doel van de zero-emissiezones, het verminderen van stadslogistiek is. Ook wil de overheid de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof door het verkeer naar uiteindelijk 0% brengen in 2030. De overheid ziet hiernaast een voordeel in het beperken van geluidsoverlast. Ofschoon veel mensen hier op bepaalde punten hier de voordelen van inzien, zijn er ook diverse tegengeluiden.
Volgens critici
Wereldwijd wordt het CO2- en stikstofbeleid van Nederland door wetenschappers bekritiseerd. Deze stemmen krijgen doorgaans in reguliere media weinig podium. Hoe dan ook betekent meer CO2 in de lucht, meer plantengroei en als gevolg daarvan een betere ontwikkeling van natuur. Stikstof lijkt vooral een Nederlands probleem; onze buren in Duitsland en België kennen dit probleem niet.
Sommige stemmen wijzen ook op de beperkte impact van uitstoot van autoverkeer op de totale CO2-uitstoot. De industrie, scheepvaart en luchtvaart stoten bij elkaar veel meer uit waardoor men ervoor pleit eerst deze groepen onder de loep te nemen. Als eerste de burgers aanpakken vindt men onredelijk.
Een andere argument om geen emissie-of milieuzones in te stellen is dat de impact op het milieu veel te laag is in vergelijk met wat het de samenleving kost. Dit is dan voor wat betreft het economische stuk, maar ook voor wat betreft het inleveren van (bewegings)vrijheid.
Een andere directe zorg is dat lokale ondernemers worden getroffen en verdwijnen en dat diensten en goederen in de zero-emissiezone duurder worden.
Er bestaan hiernaast bij sommigen ook grote zorgen over de implementatie van de zogenaamde 15-minutenstad*, een samenlevingsvorm met een extreme mate van controle en beperking in bewegingsvrijheid. De milieuzones worden gezien als een voorloper van deze 15-minutensteden omdat er een actieve toegangscontrole wordt geïnstalleerd.
* Bronnen: Gemeente Alphen aan den Rijn, Overheid.nl, Alphens.nl, Omgevingsweb.nl, Video met gedragsdeskundige Romy Quint over 15-minutenstad Oxford.
Überhaupt leeft de zorg omtrent het monitoren van de toegang tot onze buurt. Om de emissiezone te handhaven zullen camera’s met kentekenregistratie, sensoren, of een andere vorm van surveillance moeten worden geinstalleerd wat diverse privacy- en discriminatierisico’s met zich meebrengt.
Eens of oneens
Wilt u dat onze gemeente uw stem meeneemt in deze plannen? Geef dan uw reactie op het verkeersplan zero-emissiezone (zienswijze) via deze pagina: https://www.alphenaandenrijn.nl/Ondernemen/Zero_emissiezone. U kunt dit met DigiD doen, of per brief.
Uw reactie op het verkeersplan moet binnen zes weken (vanaf 13 november 2024) bij het college zijn ingediend. Zo’n reactie heet een zienswijze.
Petitie
Een aantal ondernemers en inwoners van Alphen aan den Rijn zijn een petitie begonnen tegen de invoering van zero-emissiezone in onze gemeente. De petitie is hier te vinden.